6 Ερωτήσεις για την Επιλογή Διαδικασιών για Αυτοματοποίηση με τη Τεχνολογία RPA

Ποια είναι τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή επιχειρηματικών διαδικασιών για αυτοματοποίηση;

Ενδεικτικά, οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε κατά τη διερεύνηση των διαδικασιών προς αυτοματοποίηση είναι οι εξής:

1. Είναι η διαδικασία βασισμένη σε αυστηρούς κανόνες;

Οι διαδικασίες που βασίζονται σε πρότυπα και προκαθορισμένους κανόνες είναι ιδανικές για αυτοματοποίηση. Η τεχνολογία RPA είναι σχεδιασμένη να ακολουθεί τυποποιημένα βήματα με σαφή διατύπωση.

Αντίθετα, περίπλοκες διαδικασίες με ασαφείς κανόνες μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αποτελεσματικότητα και υψηλό κόστος αυτοματοποίησης.

2. Έχει η διαδικασία θετικούς μετρήσιμους δείκτες;

Για την αρχική εφαρμογή της τεχνολογίας RPA, είναι σημαντικό να επιλέγουμε διαδικασίες με μετρήσιμους δείκτες χρόνου και κόστους. Αυτό επιτρέπει την άμεση αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μέσω των σχετικών δεικτών (KPI), διευκολύνοντας τη λήψη σωστών αποφάσεων για περαιτέρω εφαρμογή της τεχνολογίας.

3. Μπορούν τα συστήματα που εμπλέκονται στη διαδικασία να αλληλοεπιδράσουν με το RPA;

Οι εργασίες που περιλαμβάνουν αναγνώσιμους τύπους εισόδου και εξόδου είναι ιδανικές για αυτοματοποίηση. Είναι σημαντικό τα εμπλεκόμενα συστήματα να είναι συμβατά με την τεχνολογία RPA και να μπορούν να αλληλοεπιδρούν.

Κατά την επιλογή μιας διαδικασίας για αυτοματοποίηση, προτείνεται η εκτέλεση δοκιμαστικών ελέγχων συμβατότητας των εμπλεκόμενων συστημάτων. Η έλλειψη συμβατότητας μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχίες με υψηλά κόστη για την επιχείρηση.

4. Είναι η διαδικασία χειροκίνητη και επαναλαμβανόμενη;

Οι ιδανικές διαδικασίες για αυτοματοποίηση έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ένταση χειροκίνητης εισαγωγής.
  • Δομημένη και επαναλαμβανόμενη διαχείριση δεδομένων.
  • Υψηλή πιθανότητα ανθρώπινων λαθών. Αυτές οι διαδικασίες είναι ιδανικές για αυτοματοποίηση, με άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα για τον οργανισμό.

5. Χρησιμοποιεί η διαδικασία δομημένα δεδομένα;

Η τεχνολογία RPA λειτουργεί άριστα με δομημένα δεδομένα. Τα μη δομημένα δεδομένα πρέπει συχνά να υποβάλλονται σε επεξεργασία για να μετατραπούν σε δομημένα, ώστε να μπορεί το RPA να τα επεξεργαστεί αυτόματα.

6. Είναι η διαδικασία ώριμη και σταθερή;

Όσο πιο σταθερή είναι η διαδικασία, με σταθερά βήματα και εμπλεκόμενα συστήματα, τόσο πιο ομαλή και αποτελεσματική θα είναι η αυτοματοποίηση της. Οι σταθερές διαδικασίες είναι προβλέψιμες και μετρήσιμες, καθιστώντας την αυτοματοποίηση τους αποδοτική.

Αποφύγετε την αυτοματοποίηση διαδικασιών που αλλάζουν συχνά ή πρόκειται να σταματήσουν να υφίστανται, π.χ., λόγω αλλαγής συστημάτων.


Η Anyrobotics, με την πολυετή εμπειρία της σε έργα RPA, αποτελεί σημαντικό συνεργάτη για την αναγνώριση των διαδικασιών και τον σχεδιασμό εφαρμογής της Ρομποτικής Αυτοματοποίησης Διαδικασιών.
Επικοινωνήστε μαζί μας